3 Неділя Великого Посту Хрестопоклінна

Мр 8, 34-9, 1



 Дорогі брати і сестри! Розмірковуючи над самою назвою сьогоднішньої неділі, не можу не повернутися до джерела свого ієрейського рукоположення*, адже саме в цей день Господь подав мені хрест священичого, пастирського служіння. Також мої роздуми пов"язані із долею мого народу, котрий подібно, як і колись на межі XIX i XX ст., емігрував у пошуках кращого життя до Канади та Америки.

 

 Український письменик Василь Стефаник написав твір-новелу "Камінний хрест"** і присвятив його темі еміграції. В основі новели покладенно реальний факт: Штефан Дідух (у новелі Іван) емігрує до Канади і ставить на своєму полі, кам"яному горбі, кам"яний хрест. Письменник не раз проводжав на краківському вокзалі земляків у далеку Канаду, постійно бачив опухлі від плачу очі, спечені губи, чув захриплі від стогону голоси.***

 

 Дорогі мої, мабуть не треба бути великим мислитилем, щоб не зрозуміти,  не побачити суголісність подій, що описані в творі В. Стефаника із нашою дійсністю. Нині ми бачимо великий потік трудової еміграції. Минулого тижня на "радіо ера" була цікава розмова у якій гість студії, сказав, звичайно відомі нам речі, що сьогодні більшість людей пребувають за межею бідності. І продовжив, що в майбутньому, якщо буде ще майдан, то це буде соціальний майдан. Ми можемо себе запитувати, а коли він розпочнеться? Та він вже розпочався масовими виїздами наших людей за кордон. І як у новелі "Камінний хрест" наш народ і сьогодні є виставленний на емоційні та духовні страждання, адже мама і земля є для всіх нас одна. 

 

 Ісус Христос у своєму слові говорить про потребу відректися від себе і взяти свого хреста, це ніщо інше, як покаятися, змінити своє мислення і взяти відповідальність за своє життя та інших. Не тільки самому дбати про спасіння, а також і про спасіння інших. "Бо хто хоче спасти свою душу, той її погубить; а хто погубить свою душу мене ради та Євангелії, той її спасе." (Мр. 8, 35) 

 

 Св. ап. Павло, сьогодні показує нам у своєму листі, роль Христа первосвященика: "Бо ми маємо такого архиєрея, який не міг би співчувати нашим недугам", вказує на те, що Господь є той, котрий знає, розуміє людину і є постійно присутній в її житєвих випробуваннях і продовжує: "Він же зазнав усього подібно як ми, крім гріха. Приступім, отже, з довір"ям до престолу благодаті, щоб отримати милость і знайти благодать на своєчасну поміч." (Євр. 4, 15 - 16)

 

Дорогі мої, в часі постової мандрівки, Господь бажає через свою Церкву послужити кожному з нас, тому нам треба, але тільки з довір"ям приступити до святих Тайн, а особливо до Св.Сповіді та Євхаристії, що є престолом Божої благодаті, купіллю відродження та нового життя. Ми сьогодні виставили для соборного вшанування Хрест Господній, до якого вірою торкаємося, цілуємо і славимо споглядаючи Його Воскресіння!

 

 І знову думаю про свій народ, його важку долю і погляд мій падає на слова із книги Одкровення: "Це ті, що прийшли від горя великого, і обмили одежі свої, і вибілили їх у крові Агнця. Тому вони перебуватимуть перед престолом Бога і служать йому день і ніч у храмі його; і той, хто сидить на престолі, поселиться над ними (...) пастиме їх і водитиме їх на живі джерела вод, і витре Бог усяку сльозу з очей їхніх."  (Одкров. 7, 14 - 17) Камінний хрест - животворящий Хрест на скрижалях наших сердець. Нехай так буде!

 

 _______________________________________________________________

* рукоположення

 

** Камінний Хрест

 

*** Аналіз "Камінний хрест"




Обновлен 26 окт 2018. Создан 10 мар 2018



"Homilia - таїнство віри!" © Copyright 2011 - 2020