Церква - Родина Господня!

12.07.2005 р., освячення нової церкви, с.Йосипівка.



 Слава Ісусу Христу!

 Дорогі у Христі брати і сестри! Сьогодні коли посвячуємо нову церкву св. ап. Петра і Павла у с.Йосипівка, хочемо тим самим поглибити наше розуміння її суті. Отже, церква - це таїнство цілковито сповнене Божою присутністю. Східне боголов'я розуміє церкву як "ЖИВУ ІКОНУ ПРЕСВЯТОЇ ТРОЙЦІ." Святі Отці не перестають це повторювати, а церковні канони - підтверджувати, "щоб Отець, Син і Святий Дух були прославлені" в самій організації церковного життя. Церква стає таїнством, бо через неї Бог хоче передавати своє Боже життя усім людям, стверджує о. др. Іван Водопівець.

 Церква вважає своїм обов"язком і завданням "плекати єдність і любов між усіма людьми, ба навіть між народами. Церква не шукає панування, не втручається у земні справи, не претендує на авторитет за те, що вірно і з любов"ю служить людям." ("До народів послана" 2, 13)

 Покійний папа Іван Павло II, звертаючись до молоді на Сихові 26.06. 2001р., говорив: "Майбутнє України великою мірою залежить від вас і тієї відповідальності, яку ви зумієте взяти на себе. Бог не забариться, щоб благословити ваші зусилля, якщо спрямуєте своє життя на великодушне служіння родині й суспільству, ставлячи спільне добро вище від особистих інтересів... Любіть Церкву! Вона є вашою родиною й духовним храмом, живим камінням, яким ви покликані бути."

 Церква існує для інших, ось як про це висловлювався папа Павло VI : "Нехай добре знає світ про те, що Церква дивиться на нього з любов"ю та щирим подивом і нею рухає відверте бажання не панувати над світом, а послужити йому... принести потіху та спасіння." (Мр. 16, 15 "І сказав їм, ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангеліє всьому творінню.") Отже, Церква не "володіє", не "розпоряджається", а служить ПРАВДІ, БОГОВІ, ЛЮДИНІ.

 Наша церква цінує гідність кожної людини, стоїть на варті життя. Вона є таїнством життя, а тому можемо сміливо сказати, що Церква - це РОДИНА ГОСПОДНЯ. І тому цей вимір треба поглиблювати коли йдеться про Євхаристію, бо саме у ній і через неї виражається нашу подяку та вміння приймати себе самого, Бога, іншу людину з її немочами та болями.

 Євхаристія, джерело єдності церкви. (папа Іван Павло II у апостольському листі Mane Nobiscum Domine). Євхаристія - це епіфанія єдності, але не тільки, вона також є програмою солідарності для всього людства.

 В Євхаристії наш Бог показав найвищу форму любові, змінюючи всі критерії панування в людських стосунках і радикально утверджуючи засади служіння - "коли хто хоче бути першим, нехай буде з усіх останнім і всім слугою." (Мр. 9, 35) Не випадково в Євангелії від Івана у тому місці, де мала б бути розповідь про встановлення Євхаристії, ми знаходимо сцену про "миття ніг" (Пор. Ів. 13, 1-20), цим Ісус недвозначно пояснює сенс Євхаристії. (Див. Іван Павло II? Mane Nobiscum Domine)

 Дорогі у Христі! Сьогодні коли ми увійшли до новосвяченої церкви св. ап. Петра і Павла, щоб тут у ній переживати таїнство Божої присутності, плекати єдність і любов між усіма людьми, зростати в одну велику родину Господа, цінувати життя (коли йдеться про ненародженних дітей та старість), служити подякою - це Євхаристія.

 Дякую усім отцям: отцю-митрату Роману Гриджуку, який з благословення владики Михаїла Сабриги освятив наш храм, а також о.Василю Броні пароху села Велика Березовиця, о.Петру Глібчуку пароху с.Серединки, о.Івану Гавлічу пароху с.Чернелів-Руський та сестрам: Марії, Олесі та сестрі настоятельці Єремії із згромадження Пресвятої Родини. Дякую yсім мешканцям цього села, Bи найбільше причинилися до сьогоднішнього свята своєю жертвенною працею. А також усім гостям, які прибули з сіл Мар"янівка, Настасів та ін. Зберігаймо усі в цій новій церкві "єдність Духа зв"язком миру" (Еф. 4, 3) та відважно прямуймо до повного зросту повноти Христа". (Еф. 4, 13) Амінь.

 

 о.Іван Зозуля.



Обновлен 22 фев 2013. Создан 21 фев 2013



 
"Homilia - таїнство віри!" © Copyright 2011 - 2020